Nog één – Column 28-11-2019

Al weer bijna een jaar voorbij. Er rest nog één raadsvergadering. Maar ook het einde van de gemeente Haaren komt in zicht. Er rest nog maar één jaar.

Op het eind van een jaar kijk je altijd even terug. Hopelijk op een mooi jaar natuurlijk, vooral voor jezelf en mensen die belangrijk voor je zijn. Maar voor deze politieke column kan ik het daar natuurlijk niet bij laten. Dan denk ik toch vooral aan de stikstofcrisis en alle gevolgen daarvan en de vele protesten van belangrijke groepen. En helaas ontbreken nog de oplossingen.

Ook naar onze gemeente Haaren is het niet alleen prettig om terug te kijken. Het bouwen is zo goed als stilgevallen. En ook de plannen voor St. Willibrordusschool en Den Domp vorderen niet. Er is nauwelijks steun vanuit de gemeente en onvoldoende geld. Helaas zonder een goede onderbouwing. Of is Haarendael het dieptepunt? Wegen zomaar afgesloten, een wietkwekerij en toen ook nog de dramatische brand. Diep triest. Tot slot het vertrek van de burgemeester. Niet echt een mooi jaar dus om op terug te kijken.

Nog één raadsvergadering dit jaar. Maar weer zijn er bijna geen belangrijke agendapunten. Dat is al een tijdje zo. En verklaarbaar. Want met de opsplitsing in zicht heeft het geen zin om grote plannen te hebben of te maken, die niet bij de buurgemeente(n) passen. Sterker nog, buurgemeenten en provincie moeten er nu toch al mee instemmen. Dat heeft overigens wel het grote voordeel dat onze buren zich nu al nadrukkelijk voorbereiden op hun nieuwe gemeente. Dus met vanaf 2021 een dorp uit Haaren erbij.

Nog één jaar Samenwerking’95. Nog één jaar gaan we ons best doen voor onze inwoners. Wetende dat we weinig kans hebben en ook met goede argumenten tegen de muur van de coalitie aanlopen. Mede daarom is het heel prettig te ervaren dat de politieke partij PGB in Oisterwijk ons nu al nadrukkelijk betrekt bij de toekomstige gemeente Oisterwijk, met het dorp Haaren. En dat we in Combinatie95 in Boxtel een partij gevonden hebben die nu al en ook straks wil gaan voor het beste voor de inwoners in Esch.

We kunnen als Samenwerking’95 daarom ook verder kijken. Dan blijft het niet bij nog één!

Johan van den Brand, raadslid Samenwerking’95